•   +381 21 29 91 862
  •   rculum@futoskikupus.com
  • Ваша корпа је празна

Ukrasni kupus - šta je i čemu služi?

Ukrasni kupus - šta je i čemu služi?O našem Futoškom autohtonom kupusu pisali smo mnogo.  Čak smo pisali i o američkom močvarskom kupusu, koji doduše čak i nije kupus. Ovaj put, donosimo vam jedan kratak tekst o nečemu što se zove ukrasni kupus.  Ukrasni kupus je poreklom iz Evrope i Azije i pripada porodici Brasicaceae.

Prepoznatljiv po sivo-zelenom lišću, dok su listovi koji izbijaju iz sredine biljke obojeni u tonove roze, ljubičaste, crvenkaste, bele ili bež boje. Listovi mogu biti kovrdžavi, talasasti ili izreckani. Ne formira čvrstu glavicu kao običan kupus. Svoje jarke boje dobija tek kada temperatura padne ispod 10C. Voli sunčane položaje, vlažno i dobro drenirano tlo. Ima vsta koje su niske 15-30cm i onih koje mogu da narastu do 1m. One su pogodne za rezanje i stavljanje u vazu, kao i za aranžmane.

Seme se seje u maju, junu direktno u baštu ili saksije. Semenkama je potrebna svetlost da bi klijale, pa ih treba samo blago utisnuti u zemlju, ne prekrivajući ih. Najbolje je da se seje u polusenci jer mladim biljčicama leti ne prija direktno sunce, pa ih onda na jesen, presaditi na sunčano mesto, gde je planirano da budu preko zime.  Ova biljka, koja je u stvari po genetici vrsta kelja, a ne kupusa, tehnički gledano je jestiva, možda malo više gorka nego običan kupus. Ima veliku lekovitu vrednost jer deluje preventivno na suzbijanje arterioskleroze, gojaznosti, različitih avitaminoza i slično. Koristi se i kao hrana za domaće životinje. Najpoznatije sorte i hibridi su: Ornamental Calle, Red Peachock, White Peacock, Coral Queen F1, Coral Prince F1,+ Sunset, Sunrise.

Dakle, ukoliko vam treba ukras za baštu, možete potražiti ovu dvogodišnju biljku.  Kao što vidite, estetiku volimo, ali se više razumemo u hedonizam, pa zato i ostajemo pri svom opredeljenju, a to je Futoški kiseli kupus. Ukoliko planirate kupovinu kiselog kupusa, prodaja Futoškog kiselog kupusa se kod nas radi gotovo cele godine, kao i kroz većinu maloprodajnih lanaca u Srbiji koje snabdevamo, pa izvolite.